Houtskeletbouw in België

 

De opmars van houtskeletbouw wordt de laatste jaren meer en meer duidelijk en is al goed ingeburgerd. 

Een houtskeletbouwwoning is een houten constructie waarbij de balken verticaal geplaatst worden en dit op een bepaalde afstand. De ruimtes tussen die verticale stijlen worden dan gevuld met isolatiemateriaal.

Een eerste groot voordeel hierbij is dat hout op zich een isolerende functie heeft. In vergelijking met traditioneel metselwerk kan men door gebruik te maken van houtskeletconstructies bijgevolg een hogere isolatiewaarde van de muur bekomen op een smallere dikte van de muur. Of anders gezegd, om de dezelfde isolatiewaarde te halen zal een traditioneel gemetste muur veel breder moeten zijn dan de houtskeletmuur. Bredere muren hebben tot gevolg minder bewoonbare binnenruimte.

 

Houtskeletbouw Belgie

Houtskeletbouw is ecologisch. En dit op twee vlakken. Enerzijds hebben houtskeletbouwwoningen een zeer laag energieverbruik. Een van de grote uitdagingen van de huidige tijd is het spaarzaam omspringen met energie. Anderzijds is houtskeletbouw ook op een ander vlak ecologisch en goed voor het milieu. Namelijk op gebied van productie en materiaalgebruik. Hout is een natuurlijk product en volledig hernieuwbaar. Daarenboven ligt de energiebehoefte (en dus ook de CO2-uitstoot) nodig om houten constructies te realiseren veel lager dan de energiebehoefte nodig om bakstenen en betonconstructies te maken.

Houtskeletbouw biedt vaak meer mogelijkheden dan traditionele woningbouw. Door het lichte gewicht van de constructie zelf kunnen er grotere overspanningen en overkragingen gerealiseerd worden zonder grote kosten. Houtskeletbouw geeft meer architecturale vrijheid. Vaak kan er ook in de funderingskost bespaard worden in vergelijking met funderingen noodzakelijk voor traditionele woningbouw. Ook een bovenbouw of opbouw op een bestaande woning is vaak enkel mogelijk in houtskelet omdat de bestaande funderingen niet berekend werden voor het dragen van een extra verdiep.

Vaak worden houtskeletwoningen geprefabriceerd. Dit zorgt ervoor dat de bouwtermijn aanzienlijk wordt ingekort.

 

Voor meer afbeeldingen van houtskelet 

https://www.bjconcept.be/nl/houtskeletbouw-afbeeldingen

 

Neem vrijblijvend contact met ons op om jouw bouwplannen uit de doeken te doen.

https://www.bjconcept.be/nl/contact​